Naredne sedmice počinje “Bugojansko lutkarsko bijenale”

Bugojansko lutkarsko bijenale je internacionalni festival lutkarskih pozorišta koji se održava svake druge godine (neparne) i ima takmičarski karakter. To je festival lutakarskih pozorišta s prostora ex-Jugoslavije, a prvi put je održano 1979. godine i redovno je održavano u Bugojnu do 1991. godine i u tom periodu je imalo naziv: Bijenale jugoslovenskog lutkarstva. Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regije koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini.

Ove godine, na XI Bugojanskom lutkarskom bijenalu, u takmičarskom programu publika će imati priliku da gleda Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom “TOBIJA”, Pozorište lutaka Mostar “BAJKA O IZBUGLJENOM VREMENU”, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek “AKO ME NE BUDE”, Malo pozorište “Duško Radović” sa predstavom “GULIVER”, Gradsko pozorište Podgorica “MACA PAPUČARICA” i Lutkovno gledališče Maribor “FERDO, VELIKI PTIČ”. Poslije svake predstave održavat će se okrugli stolovi.

Pored takmičarskog programa specifičnost Bijenala se bazira na saradnji sa umjetničkim akademijama iz regije i educiranju studenata u oblasti lutkarstva. Stoga će se i na ovom Bijenalu održavati radionica „Duša od papira” koju će voditi Matea Bublić, a studenti Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Akademije umjetnosti Banja Luka će imati javna scenska čitanja njihovih lutkarskih tekstova.

Također, na dan otvaranja Bijenala biće upriličeno otvaranje izložbe “Smicalice” Mice Todorović, Fundus Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, kao i otvaranje izložbe Lutke, crteži i grafike”, Mirjana i Boris Čistopoljski. Među ovim brojnim sadržajima, bit će održana, tradicionalno, i promocija knjige- monografije Pozorišta mladih Sarajevo “70. godina mladih”.

XI Bugojansko lutkarsko bijenale održava se od 13. do 17. septembra 2021. godine u Bugojnu.

Novum.ba

Vezano: