Sladić/ Za vikend prava jesen

Sutra, nakon pretežno sunčanog prijepodneva, u drugoj polovini dana doći će do povećanja oblačnosti sa zapada, a za četvrtak prognozirano je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Kratkotrajni slabi lokalni pljuskovi su mogući u poslijepodnevnim i večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30°C.

Prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da je, nakon povećanja oblačnosti te pokojeg kratkog pljuska, u nizinama i kotlinama biti moguća slaba magla u jutarnjim satima.

Uz čestu i obilniju kišu, te zahlađenje, dani vikenda (18. i 19. septembra) izgledat će kao pravi jesenji.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 8 do 14 u Bosni, na jugu zemlje do 20°C. Najviše dnevne temperature između 25 i 30, u Hercegovini do 32 stepena.

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima početkom sljedeće sedmice (20.9.) prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom i izraženijim padom temperature zraka u odnosu na ovu sedmicu. Sredina sedmice protečiće u nešto stabilnijm vremenskim prilikama a pred kraj prognoziranog perioda očekuje se novo naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 6 i 11 u Bosni, do 14°C u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 10 i 15 u Bosni, na jugu Hercegovine do 20°C, stoji u prognozi FHMZ-a. 

Novum.ba

Vezano: