Izbori u Njemačkoj: Prvi preliminarni rezultati

Prvi preliminarni rezultati izbora u Njemačkoj pokazali su kako građani ove evropske zemlje žele promjene. Umjesto "vječnog" CDU-a, šampion ovogodišnjih parlamentarnih izbora postala je Socijaldemokratska partija Njemačke.

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima, SPD na čelu s Olafom Scholzom predvodit će novu vlast u Njemačkoj s obzirom da su osvojili 25,7 posto glasova.

Poređenja radi, prethodne izbore koji su održani 2019. godine, SPD je osvojio 20,5 posto glasova. Samim tim, SPD će u novom sazivu njemačkog Bundestaga dobiti dodatna 53 mjesta i tako će činiti najveći politički blok su ukupno 206 pozicija te će kao vodeća stranka u Njemačkoj predvoditi pregovore oko sastavljanja nove vlade.

Konstantan i značajan rast Zelenih

Stranka koja iz godine u godinu bilježi rast svakako jesu Zeleni što ovu političku opciju stavlja u poziciju najpoželjnijeg koalicionog partnera.

Prema preliminarnim rezultatima, Zeleni su osvojili podršku 14,8 posto glasova što je 5,8 posto više u odnosu na izbore 2017. godine što će im omogućiti 51 dodatno mjesto u Bundestagu.

Ko je zabilježio najveći pad? (Foto:ZDF)
Ko je zabilježio najveći pad? (Foto:ZDF)

"Nadali smo se i boljem rezultatu, ali to je i dalje izborni rezultat koji nam daje mogućnosti da budemo dio nove njemačke vlade", rekao je europarlamentarac i član Zelenih Rasmus Andresen.

S obzirom na broj glasova i poziciju koja joj se nudi, stranka Zelenih će svakako biti jedan od ključnih faktora u formiranju nove vlasti. Prije izbora, mediji i analitičari su više puta isticali kako najveće šanse za novu vlasti ima tzv. "semafor koalicija" koju će činiti SPD, Zeleni i liberalna Slobodna demokratska stranka (FDP).

Liberalni FDP je na ovim izborima zabilježio rast na izborima te je osvojio dodatnih 12 mjesta u parlamentu što je rast od 0,7 posto.

Upravo će ova stranka na čijem je čelu Christian Lindner predstavljati treću stranku koja će odlučivati o novom sastavu koalicije.

Predsjednik FDP-a Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik FDP-a Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)

Iako je Lindner ranije potencirao saradnju s koalicijom CDU/CSU, razumijevanje između Zelenih i SPD-a moglo bi značajno doprinijeti i tome da liberali promijene mišljenje te da se odluče u ulazak u tzv. "semafor koaliciju" koju bi činili SPD, Zeleni i FDP.

Građani ne praštaju greške

Stranka, odnosno koalicija koja je zabilježila najveći pad na ovim izborima jeste dosadašnji neprikosnoveni vladari Njemačke - demokršćanska koalicija CDU/CSU.

Prema preliminarnim rezultatima, CDU/CSU je na ovim izborima zabilježio pad od čak 8,8 posto čime su osvojili ukuopno 24,1 posto glasova. Ovakav rezultat donosi pad u Bundestagu od nevjerovatnih 50 mjesta što je protumačeno kao najgori rezultat ove stranke u historiji.

Katastrofalni rezultati za CDU/CSU (Foto: EPA-EFE)
Katastrofalni rezultati za CDU/CSU (Foto: EPA-EFE)

Iako se prije izbora govorilo o tome kako se glasači koalicije CDU/CSU pokažu onda kada je to i najpotrebnije, čini se kako je niz afera koji je obilježio ovu koaliciju u protekloj godini značajno promijenio mišljenje javnosti.

U posljednjih godinu dana, zvaničnici CDU-a našli su se u nizu afera uključujući i one vezane za nabavku medicinskih maski i moguću korupciju koja je vezana za ove poslove.

Uprkos brzoj reakciji stranke kao i ostavci koju su članovi Bundestaga podnijeli, ova afera predstavljala je veliku mrlju za vladajuću koaliciju uoči predizborne kampanje.

Šlag na tortu svakako je bio "skandal" u kojem je učestvovao kandidat za kancelara ispred CDU-u Armin Laschet. Tokom poplava koje su pogodile dijelove Njemačke tokom ljeta, predstavnici vlasti, uključujući i njemačkog predsjednika, posjetili su poplavljenja područja.

Novi saziv njemačkog Bundestaga
Novi saziv njemačkog Bundestaga

U trenutku dok je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeir držao govor te je naglašavao značaj pomoći, fokus medija bio je na Arminu Laschetu koji se zajedno s kolegama smijao u pozadini što je izazvalo veliki bijes njemačke javnosti i gotovo sigurno se odrazilo i na sam rezultat izbora.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su okončani i u narednom periodu slijede mukotrpni pregovori oko uspostavljanja vlasti.

Iako su SPD i Zeleni gotovo pa sigurno novi partneri u vlasti, najteži posao sigurno slijedi u pregovorima s FDP-om koji će, uprkos manjem broju osvojenih glasova, predstavljati stranku koja vrlo lako može odrediti budućnost Njemačke i eventualni sastav nove vladajuće koalicije.

U ovom trenutku, sastav koalicije može otići u dva smjera - stvaranje "semafor koalicije" koju bi činili SPD, FDP i Zeleni ili stvaranje "Jamajka koalicije" (CDU, FDP, Zeleni) koju je u ovom trenutku gotovo pa nemoguće zamisliti

Novum.ba

Vezano: