Staza stare pruge: Uskoro čišćenje zatrpanog tunela Komar

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona i Regionalna razvojna agencija REZ spremni su za izgradnju druge dionice biciklističke staze duge 98 km od Lašve do Jajca u okviru projekta “Staza stare pruge”.

Po riječima direktora Turističke zajednice SBK/KSB Miroslava Matoševića, do sada se radilo na dionici Donji Vakuf – Jajce.

– Uklanjali smo visoko i nisko raslinje na pruzi, imali smo i problema na određenoj dionici dugoj 1,2 km u Jajcu, gdje smo izvodili složene građevinske poslove na uklanjanju blatnih površina koje su nastale tokom posljednjih 30 godina. U narednim danima planiramo sanaciju tri mosta, ključna za prelazak i spajanje dionica. Nadamo se uskoro i probijanju tunela Komar zatrpanog 90-tih godina, gdje moramo uspostaviti kanale za odvodnju – rekao je Matošević.

No, to nije sve što je učinjeno na ovom kompleksnom projektu kojeg je finansirala Europska unija.

– Poduzeli smo dosta drugih aktivnosti. U ovom trenutku radimo na postavljanju pet pametnih klupa na stazi, u svakoj općini po jedna, uspostavi free hotspot zona sistema za reklamiranje biciklizma. Nadalje, web stranica je dizajnirana, punimo je podacima, u fazi smo izrade mobilne aplikacije, stoory telling book je završen i on će biti osnova iz koje će biciklistički vodiči učiti – dodao je.

Sljedeći korak je dogovor i potpisivanje ugovora za sljedeću dionicu do Busovače.

– U pregovorima smo da započnemo radove na dizanju visokog i niskog rastinja od travničkog Goleša do općine Busovača – pojasnio je Matošević.

Za čitavu priču bit će neophodni i biciklistički vodiči, za koje prvi korak ka edukaciji i certificiranju započinje sutra.

– Sutra imamo sastanak s biciklističkim klubovima vezano za certifikaciju vodiča. Trenutno imamo otvoren javni poziv za prijavu, mogu se prijaviti svi, traje do 5. novembra, a besplatna obuka bit će održana 13. i 14. novembra. Sve ovo radimo u saradnji s Biciklističkom savezom BiH – rekao je Matošević.

Projekt “Staza stare pruge” dio je šireg projekta Europske unije u BiH, EU4Business, koji sa ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj ciljanih sektora.

Za projekt “Staza stare pruge” EU je izdvojila 190.000 eura, dok su Turistička zajednica SBK/KSB, REZ, pet općina (Vitez, Busovača, Travnik, Donji Vakuf i Jajce) osigurale po 20.000, odnosno 30.000 KM.

Projekt je naknadno podržala i Vlada SBK/KSB s 50.000 KM.

Novum.ba

Vezano: