Izmijenjena odluka o refundaciji troškova za uslugu medicinski potpomognute oplodnje

Na temelju inicijative za sufinasiranje tri pokušaja vještačke oplodnje koju je podnio zastupnik Elvedin Mušanović na posljednjoj sjednici Skupštine SBK/KSB, Upravni odbor Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB izmijenio je Odluku o utvrđivanju uvjeta i kriterija za ostvarivanje prava na naknadu troškova za usluge biomedicinski pomognute oplodnje.

Odlukom su utvrđeni uvjeti i kriteriji za ostvarivanje prava na naknadu troškova za pruženu uslugu biomedicinski pomognute oplodnje osiguranim osobama Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB, kao i visina sredstava koju će Zavod refundirati za pruženu uslugu.

Pravo na naknadu troškova za liječenje, u pravilu, ima žena do navršene 42.godine života, koja je u braku, odnosno izvanbračnoj zajednici i to za za 3 pokušaja intrauterne inseminacije i 5 pokušaja vantjelesne oplodnje.

U Odluci je istaknuto kako pravo na naknadu troškova za liječenje putem BMPO iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici i koji su u dobi koja omogućava obavljanje roditeljskih dužnosti, podizanje, odgoj i osposobljavanje djeteta za samostalan život, te uz kumulativno ispunjavanje određenih uvjeta.

Pravo na naknadu troškova za liječenje putem BMPO na teret sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB, u skladu sa odredbama ove Odluke, ostvarivat će osigurane osobe koje su liječene putem BMPO do potpisivanja ugovora sa ovlaštenim zdravstvenim ustanovama.

Prema procjenama, skoro petnaest posto bračnih parova u našoj zemlji pati od steriliteta. Svjetlo na kraju tunela za mnoge od njih jeste vantjelesna oplodnja.

Svaki par koji je suočen sa dijagnozom steriliteta i koji mora otići na vantjelesnu oplodnju za svoje liječenje mora izdvojiti, u prosjeku, između šest i osam hiljada konvertibilnih maraka, što predstvalja veliki iznos za većinu stanovništa našeg Kantona.

Jednokratno sufinansiranje asistirne reprodukcije u iznosu od 3.000 KM je za svaku pohvalu ali nije bio dovoljno za veliki broj bračnih parova koji imaju utvrđenu dijagnozu steriliteta.

Također, većina kantona u FBiH vrši sufinansiranje tri pokušaja asistirane reprodukcije što je i opravdano ukoliko uzmemo u obzir i činjenicu da je veća vjerovatnoća začeća prilikom drugog ili trećeg transfera.

Na sreću mnogih parova koji imaju ovaj problem, donesena je izmijenjena Odluka!

Novum.ba

Vezano: