Otvorena izložba skulptura travničkog umjetnika Marka Gide

Povodom obilježavanja manifestacije Dan općine Travnik sinoć je u holu JU Centar za kulturu općine Travnik otvorena samostalna izložba skulptura pod nazivom "Ovnovi", travničkog umjetnika Marka Gide.

Izložene skulpture izrađene su u kamenu, drvetu, metalu i njihovoj kombinaciji, a o svom stvaralaštvu, Gido je kazao da mimalističkim zahvatima od prirode uzima ono što je po njemu skulptura, te da se ne boji svoje viđenje prirodne skulpture podijeliti s javnošću.

Kako je naglasio, oblike i forme nalazi u prirodi,ć i uz male intervencije pruža ih kao umjetničko djelo koje ima svoju prepoznatljivu formu.

"Umjetnost doživljavam kao dio sebe, kao dio svoga okruženja, svoje prirodne sredine, stoga otud i večerašnja simbolika izložbe koja je opet vezana za ono što nas okružuje", istaknuo je Gido.

Marko Gido rođen je u Travniku 1967. god., gdje i danas živi i radi. Kiparstvom se bavi od 1983. god. Član je Udruge likovnih umjetnika HKD „ Napredak“ od 1998. do 2016. i Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2008. god. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i u radu brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija.

Autor je pet javnih radova:

„Ivo Andrić“ – dvorište župne crkve sv. Ivana Krstitelja,Travnik, 2002.

„Tornjak“ – park kod Bagata, Travnik, 2007.

„Uskrsnuće“ – kapela sv. Roka , groblje Bojna, 2012 .

„Ovan“ – Osnovna škola Kornica, Bosanski brod.

"Bik" - Kiparska kolonija Korni a 2017.

Izložbu Marka Gide svi zainteresirani građani mogu pogledati do 10. aprila, 2022.godine u JU Centar za kulturu općine Travnik.

Opis fotografije nije dostupan.

Slika može predstavljati 1 osoba i na otvorenom

Slika može predstavljati 4 osobe

Novum.ba

Vezano: