Cijene goriva nisu nikad bile više: Uz ove trikove smanjite potrošnju i do 20%

Cijene goriva koje nikada nisu bile više vozače sve više tjeraju na razmišljanje kako smanjiti potrošnju. Iako se to na prvu čini nemogućom misijom potrošnju je uz defenzivnu vožnju i nekoliko drugih trikova moguće smanjiti do 20 posto, a ako inače prakticirate vrlo agresivan stil vožnje još i mnogo više. U nastavku donosimo 10 najvažnijih trikova i detalja na koje morate paziti kako biste maksimalno smanjili potrošnju i uštedjeli što više (pre)skupog goriva.

1. Što manje kočenja i ubrzavanja

Nagla kočenja i ubrzanja povećavaju potrošnju goriva. Pratite promet i prilagodite se ostalim sudionicima. Usporavajte i ubrzavajte nježno. Također vrlo važno: izbjegavajte nepotrebna kočenja. Na primjer, ako se približavate seriji ležećih policajaca vozite konstantnom brzinom preko njih. Bit ćete jednako brzi ako preko njih i između njih prelazite s konstantnih 40 km/h u odnosu na to da ispred svakog kočite na 20 km/h i onda između njih ubrzate na 60 km/h. Izbjegavanjem nepotrebnih kočenja manje ćete trošiti i same kočnice što je dodatna ušteda.

2. Nježno ubrzavajte

Automobil najviše goriva troši prilikom kretanja, odnosno ubrzavanja. U gradskoj vožnji se svako malo morate zaustaviti u koloni ili na semaforu. Zamislite da vam je čaša s kavom na armaturama, krenite tako nježno da se ona ne bi prolila.

3. Održavajte konstantnu brzinu

Vožnja konstantnom brzinom je najekonomičnija. Testovi su pokazali da kad brzina nije konstantna te vaša brzina stalno varira između 75 i 85 km/h auto troši i do 15 posto više goriva u odnosu na konstantnu vožnju brzinom od 80 km/h.

4. Vozite sporije

U automobilu kompaktne klase na autocesti pri 150 km/h trošite i tridesetak posto više goriva u odnosu na vožnju brzinom od 130 km/h. Usporite li na 100 km/h uštedjet ćete i do 50 posto u odnosu na 150 km/h. Naravno, koliko ćete točno uštedjeti ovisi o konkretnom tipu automobila.

5. Gasite motor

Ako automobil nije opremljen start/stop sustavom na svakom zaustavljaju dužem od 20 sekundi itekako se isplati ugasiti motor. Mišljenje da automobil više troši prilikom ponovnog pokretanja motora je zabluda. Samo pet minuta ugašenog motora na semaforima dnevno uštedjet će vam oko pola marke. Također gasite automobil kada se privremeno zaustavite pokraj ceste ili na parkiralištu. To nepotrebno troši gorivo, a nije dobro ni za okoliš.

6. Nemojte grijati motor i hladiti/grijati kabinu

Modernim automobilima ne treba zagrijati motor prije kretanja, tako samo bespotrebno trošite gorivo. Također, upaliti auto i čekati da se on zagrije ili ohladi prije nego što uđete u njega potrošit će mnogo goriva i neće biti pretjerano efikasno. Auto će se zimi brže zagrijati dok ga vozite nego kad stoji na mjestu. Također, ljeti će se brže ohladiti ako krenete otvorite sve prozore, provjetrite ga i nakon toga upalite klima uređaj i zatvorite prozore.

7. Izbjegavajte nepotrebne potrošače energije

Klima-uređaj koristite samo kada vam je zaista potreban, dakle pri visokoj temperaturi i za odmagljivanje stakala. Izbjegavajte nepotrebno korištenje drugih elektroničkih uređaja poput grijanja sjedala...

8. Pazite na aerodinamiku i masu

Obavezno skinite nosače i krovne kutije s krova automobila kad ih ne koristite. Oni drastično narušavaju aerodinamiku i povećavaju potrošnju goriva. Također, otvoreni prozori na višim brzinama (iznad 80 km/h) mogu znatno povećati potrošnju. Ako koristite klimu nemojte otvarati prozore. Također uklonite nepotrebne stvari iz prtljažnika kako biste smanjili masu. Zaista nije potrebno voziti lance u prtljažniku i tokom ljeta.

9. Održavajte svoj automobil

Redovito održavajte svoj automobil. Prljavi filtri i istrošene svjećice mogu osjetno povećati potrošnju. Isto vrijedi i za neispravne električne komponente motora. Također stare i neravnomjerno potrošene gume loše utječu na potrošnju.

10. Kontrolirajte pritisak u gumama

Vrlo važan detalj na kojeg mnogi često zaborave. Ako je pritisak prenizak, povećava se potrošnja goriva, a i gume će se neravnomjerno i brže trošiti, piše Jutarnji.

 

Novum.ba

Vezano: