Udruženje građana Novum realizovalo projekat pod nazivom "Fotografijom kroz život"

Danas su na Han Ploči predstavljene aktivnosti provedene u okviru projekta „Fotografijom kroz život“, ali i najavljene aktivnosti koje Udruženje građana Novum planira sprovesti u narednom periodu.

Projektne aktivnosti, kao i ciljeve, te zadatke projekta „Fotografijom kroz život“ predstavili su voditelj projekta Kenan Topalović i koordinatori udruženja koja sarađuju na sprovođenju projektnih aktivnosti.

Inače, projekat “Fotografijom kroz život” je projekat koji je 2022. godine predložilo Udruženje građana Novum sa sjedištem u Kiseljaku.

Voditelj projekta Kenan Topalović je istakla da projekat „Fotografijom kroz život“ treba da vrati fotografiju i fotografisanje u primarne okvire, tj. da se u okviru projekta vrati na nivo kulture i umjetnosti. Projektom je planirano obučavanje polaznika na način kako da koriste fotografiju i fotografski aparat u cilju „zabilježavanja događaja“.

Posebno su apostrofirane sljedeće cjeline:

- pojmu i način fotografisanja;

- praktična primjena fotoaparata;

- promovisanju kulture fotografije;

- kako koristiti fotoaparat za potrebe ispoljavanja emocija;

- mogućnost zloupotrebe fotografije;

Kako Kenan naglašava: „Zahvaljujući ovim putevima komunikacije, koje smo objavili na portalu Novum.ba, građani su imali mogućnost da se bolje upoznaju sa ovim projektom.“

U okviru ovog projekta, planirano je u novembru i decembru i održavanje „okruglog stola“ kada će korisnici imati priliku da predstave svoje radove. Najavljeno je, također, gostovanje stručnih predavača iz oblasti profesionalnog oblikovanja fotografije.

Također, u takmičarskom dijelu programa organizovano je takmičenju u malom fudbalu gdje je učestvovalo 12 ekipa, takmičenje u bacanju kugle, odbojci na pijesku, skoku u dalj i streljaštvu.

Igre promovišu zdrav način života na zabavan način s ciljem podizanja svijesti o važnosti aktivnog i prije svega zdravog načina života. Igre su kao ovakve, potpuno besplatne za sve učesnike, potpuno jedinstvene na području općine.

Najboljim ekipama i pojedincima uručene su diplome i pehari.

Novum.ba

Vezano: