Infektolozi savjetuju građane da jačaju imunitet

Epidemiološka situacija u Bosnu i Hercegovinu je stabilna, poručeno je nakon sjednice Kriznog štaba Federacije BiH. Njihov stav je da ne treba donositi nove mjere kada su u pitanju putnici i turisti iz Kine, te da je neophodno zadržati postojeće. Još se u bolnicama nalaze pacijenti oboljeli od koronavirusa, ali se radi o blažim oblicima. Novi soj još nije stigao u BiH.
 

 

Podaci Federalnog Kriznog štaba kažu da su na bolničkom liječenju trenutno 33 pacijenta zaražena koronavirusom. Od toga dva na respiratoru. Većina ih nije primila ni jednu dozu vakcine.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra za javno zdravstvo FBiH

Također je važno naglasiti da smo u decembru mjesecu imali 10 osoba koje su umrle od posljedica virusa korona. Ovo naglašavam, iz razloga svi treba da znamo da je kovid i dalje ovdje prisutan i da mi kontinuirano nastavljamo pratiti situaciju.

S obzirom na doba godine u kojem se nalazimo povećan je broj akutnih respiratornih infekcija.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Kada se uzme podatak da mi imamo praktično u prošlom tjednu 900 slučajeva prijavljenih akutnih respiratornih bolesti, naravno dominira kovid, od toga najviše je virus koji je kod djece zastupljeniji, i gripa. Gripa tipa B više nego tipa A ali to su sve cjepnopreventivne bolesti.

Ono što zabrinjava stanovništvo jeste novi soj "Kraken". Iako još uvijek nije potvrđen u našoj zemlji poznato je da je vrlo zarazan te da na njega nisu imuni ni oni koji su preboljeli kovid ili vakcinisanjem stekli imunitet.

EDNAN DRLJEVIĆ, infektolog

Ovaj virus je postigao to da je se jako brzo širi, do sada najbrže od svih virusa. jako je zarazan, jako s ebrzo širi, ali na svu sreću ne izaziva teže kliničke oblike bolesti.

Na oprez pozivaju i iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kada je riječ o vakcinama za ovaj soj. Na pitanje o tome treba li nova jača doza vakcine, odgovaraju treba, ali ne treba je očekivati još.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH 

Iako se to čini jednostavno pitanje odgovor je složeniji. Mi što se tiče soeva koji su kod nas prisutni treba raditi pretrage koje su prilično složene i poprilično skupe. One se rade a mi pratimo situaciju ne samo kod nas nego i u Evropi. Ono što je kod nas glavni cirkulirajući soj to je BA4, to je ovaj Omikron, koji je zapravo najpopularniji i cjepivo koj dolazi je zapravo pravljeno prema tome.

Infektolozi savjetuju građane da jačaju imunitet, ali i da nastave sa dezinfekcijom ruku i nošenjm maske u prostoru gdje se nalazi mnogo ljudi.

Novum.ba/BHRT

Vezano: