Vijeće ministara BiH danas bi trebalo razmatrati Nacrt zakona o sudovima BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra Nacrt zakona o sudovima BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Sjednica bi trebala početi u 11 sati.

Bilo je predviđeno da nacrt ovog zakona bude razmatran na prošlosedmičnoj sjednici Vijeća ministara, ali je skinut sa dnevnog reda.

 

Zakon o Ustavnom sudu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac je nakon te sjednice izjavio novinarima da je na kolegiju Vijeća ministara insistirao na tome da se povuče tačka kako je to pisalo u dnevnom redu - zakon o sudovima.

 

- Iz domena akata koje treba da usvojimo iz domena pravosuđa, ne možemo razmatrati, i da je usaglašen, a znate da nije, zakon o sudu ni u jednom drugom aktu ako pritom nemamo pripremljen zakon o Ustavnom sudu BiH - kazao je tada Košarac.

 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon te sjednice izjavio da usaglašavanja još traju, te da postoje dileme oko nadležnosti.

 

Ocijenio je da je ovo jako važan zakon i da nisu spremni na njegovo usvajanje sve dok u detalje ne definiraju da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena "i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta“.

- Zato što još uvijek nismo uskladili sve detalje, nismo bili spremni razmatrati ili usvajati ovaj dokument i poslati ga u dalju proceduru – pojasnio je Konaković nakon prošle sjednice.

Novum.ba

Vezano: