OO SDA Jajce reagovalo na naučni skup održan u Zagrebu o tzv. Herceg Bosni

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

10.11.2023. godine u Zagrebu je održan naučni skup pod nazivom „Herceg-Bosna iz povijesne perspektive“. Jedan od učesnika na pomenutom skupu bio je i predsjednik OO HDZ BiH Jajce, gdin Anto Brtan sa temom „Uloga i značaj Hrvatske zajednice Herceg – Bosne u obrani Jajca 1992. godine i negiranje istine o tome u bošnjačkom javnom prostoru“, a dio njegovog izlaganja, objavljen u knjižici sažetaka dostupnoj na stranici Hrvatskog instituta za povijest, koji je pun neistina i paušalnih podataka, povod je naše reakcije čija jedina namjera jeste osporiti laž, i ne dozvoliti iskrivljavanje stvarnih činjenica vezanih za početak agresije na Jajce i BiH.

Naime, tvrdnje g-dina Ante Brtana koje se mogu iščitati u tom malom (objavljenom) fragmentu njegovog izlaganja o: sudjelovanju općine Jajce u tvorevini HZ H-B, o naoružavanju muslimana uz pomoć HZ H-B, velikom broju muslimanskih obveznika u sastavu HVO-a, HVO- u stubu obrane Jajca, držanja 80% linije obrane Jajca od strane HVO-a, itd. notorne su laži i neistine, proizvoljni, ničim argumentirani podaci, te još jedan u nizu pokušaja falsifikovanja historijskih činjenica koji nikako ne doprinose harmonizaciji prijeko potrebnih dobrosusjedskih odnosa i vraćanju međusobnog povjerenja građana općine Jajce.

Istina je, g-dine Brtan, da su jajački Hrvati i Bošnjaci u početku i bili partneri u odbrani grada, da su formirane čak zajedničke jedinice TO-a, kao što je i istina da je ta bošnjačko-hrvatska harmonija narušena upravo osnivanjem HZ H-B krajem '91. godine. Osnivanjem HZ H-B, jajački HDZ je počeo s podrivanjem povjerenja građana u bošnjačke političare i vrbovanjem viđenijih Bošnjaka na stranu svoje politike, a Bošnjaka u HVO (za razliku od vaše tvrdnje, istina je zapravo da je nekoliko desetaka, a ne veliki broj, jajačkih Bošnjaka, čiji je jedini motiv bio kvalitetna vojnička uniforma, cigarete, plata i naoružanje, pristupio jedinicama HVO-a).

Jajački Bošnjaci ni formalno, kako vi rekoste, niti na bilo koji drugi način, nisu priznali tzv. HZ H-B za što se ima zahvaliti odvažnom i hrabrom rukovodstvu i članovima tadašnjeg SDA-a. Koliko su jajački Bošnjaci u tim odsudnim vremenima shvatali pogubnost, i koliko su se protivili formiranju HZ H-B najzornije svjedoči otmica i privođenje predsjednika tadašnjeg SDA-a, predsjednika Skupštine opštine, Ratnog predsjedništva, rahmetli Midhata Karadžića, koji je pokazujući iznimnu hrabrost i odvažnost, odbio, uprkos prijetnjama vatrenim i hladnim oružjem, i fizičkom zlostavljanju, potpisati dokument o priznanju vlasti HZ H-B u Jajcu.

Demantujući vaše neistine, g-dina Brtan, želimo još jednom naše građanstvo podsjetiti na vrlo važne i mudre odluke tadašnjeg jajačkog rukovodstva SDA na čelu sa rahmetli Midhatom Karadžićem, koje ne samo da je osujetilo donošenje odluke o pristupanju HZ H-B, i politički mudro balansiralo procesima u Jajcu pokušavajući na sve načine održati prijeko potrebno savezništvo sa komšijama Hrvatima čije rukovodstvo nije prezalo ni od čega kako bi preuzelo vlast u svoje ruke, i Jajce okrenulo na put Herceg - Bosne, nego je izvelo i strateški veoma važan manevar vraćanja oduzetog naoružanja tadašnje Teritorijalne odbrane sa više hiljada komada naoružanja i velikom količinom municije. SDA je (a ne HZ H-B, g-dine Brtan) ta koja je naoružavala Bošnjake onako kako je znala, umjela i mogla...i uspjela je u tome, hvala Bogu.

Savjetujemo vam g-dine Brtan, da uzmete olovku i papir, i još jednom, ali ovog puta preciznije izračunate brojke s kojima se tako bestidno poigravate kada govorite o linijama odbrane Jajca, jer se radi o jednostavno provjerljivim podacima. Zna se ko je i šta držao od tih linija, i ako budete htjeli biti korektni, onda ćete, sigurni smo, doći do brojke da su Bošnjaci ti koji su držali najveći dio linija odbrane, pa ako ne tačno, onda otprilike tih vaših 80%, g-dine Brtan, koje bezočnim lažima pripisujete HVO-u.

Sve što se tiče početka agresije, odbrane i pada Jajca pohranjeno je, na svu sreću, u knjigama rahmetli Midhata Karadžića „Jajce u predratnim i ratnoj 1992.godini„ i dr. Amira Klike „Jajce 1992: opsada i odbrana kraljevskog grada„ te vam g-dine Brtan, toplo preporučujemo da ih iščitate, i upoznate se sa stvarnim činjenicama, kako ne biste i dalje obmanjivali javnost u BiH i susjednoj R H neistinama koje nikako ne doprinose napretku i razvoju naše općine Jajce .

Na kraju, podsjećamo vas g-dine Brtan, i vaše istomišljenike, po ko zna koji put, na historijsku presudu Haaškog tribunala kojom je utvrđeno da je TZV. HERCEG – BOSNA BILA UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT, koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje s Hrvatskom, a ČELNICI TZV. HERCEG BOSNE OSUĐENI NA UKUPNO 111 GODINA ZATVORA ZA UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

Da li je potrebno išta više kazati, pitamo se???

Za sve to vrijeme, naša općina Jajce, i domovina Bosna i Hercegovina, idu naprijed, zajedno sa ostatkom demokratskog svijeta, prema boljem sutra.

OO SDA JAJCE

Novum.ba/OO SDA Jajce

Vezano: