Radnici kompanije ArcelorMital Zenica jutros stupili u generalni štrajk

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, koji je na jučerašnjoj sjednici Skupštine definitivno odbio posljednju ponudu menadžmenta za potpis novog kolektivnog ugovora, jutros u sedam sati započeo je s realizacijom generalnog štrajka - potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Rašid Fetić.

On ističe kako, mada su očekivali i priželjkivali, nakon jučerašnje odluke nisu dobili novu ponudu menadžmenta za potpis kolektivnog ugovora, koja bi njima bila prihvatljiva pa je stupanje u generalni štrajk bilo neminovno.

 

Zaposlenici ove kompanije bez kolektivnog ugovora rade od 31. maja ove godine, kada je istekao dosadašnji ugovor.

 

- Mi smo u proteklom periodu ispoštovali sve zakonske obaveze za realizaciju generalnog štrajka, a ja sam jučer, odmah nakon sjednice Skupštine, našu menadžericu za ljudske resurse obavijestio da smo odbili tu ponudu te da prema planu idemo u štrajk, u koji smo i stupili danas.

 

Radnici polako dolaze i dobivaju uputstva da dolaze na posao, ali da ne rade. U periodu dok bude generalni štrajk, radit će samo 562 od oko 2.200 radnika, odnosno departmenti "Energetika" i "Koksara". Radit će i "Toplana" Zenica, ali to je preduzeće u zajedničkom vlasništvu naše kompanije, Grada Zenica i finskih partnera pa njih i ne računam - kaže Fetić.

Novum.ba/Fena 

Vezano: