U popodnevnim satima stižu kiša i grmljavina

Kiša i pljuskovi registrovani su u utorak ujutro, 11. juna, na području Krajine, sjeveru, jugozapadu i dijelu centralne Bosne. U ostatku zemlje je dosta sunčano vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 9; Bihać, Drvar i Ivan Sedlo 17; Gradačac i Prijedor 18; Banja Luka, Bugojno, Livno, Sanski Most, Široki Brijeg i Sokolac 19; Srebrenica i Zvornik 20; Bijeljina, Doboj, Mostar, Trebinje, Tuzla i Zenica 21; Sarajevo 22; Neum 24°C.

Danas u Bosni i Hercegovini promjenljivo oblačno i nestabilno vrijeme uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguća pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.

U Sarajevu sunčanije prije podne
. Više oblačnosti u drugom dijelu dana kada je moguć i prolazan pljusak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Usljed pretežno nestabilnog vremena, sa pljuskovima i grmljavinom u većem dijelu zemlje, biometeorološke prilike će biti relativno nepovoljne. Pri tome će mirniji san i svježina kao posljedica pada temperatura, povoljno djelovati i djelimično ublažiti negativne efekte pogoršanja. U Hercegovini će, uz sunčanije vrijeme, opća slika biti ljepša.
Promjenjivo vrijeme bi kod osjetljivih osoba moglo doprinijeti umoru te uzrokovati umjerene poteškoće poput glavobolje i lošije koncentracije.

Objavljena je prognoza do subote:

srijedu 12.6.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uglavnom prije podne. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi su najizgledniji u centralnim i istočnim područjima Bosne. Nova kiša i pljuskovi širom zemlje se očekuju tokom noći na četvrtak. Vjetar slab, na području Hercegovine i jugozapadne Bosne južnog i jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C. 

četvrtak 13.6.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab, na području Hercegovine i jugozapadne Bosne južnog i jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, na jugu zemlje do 26°C.

petak 14.6.2024. u jutarnjim satima lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine, centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne. Zatim se očekuje postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 27°C. 

subotu 15.6.2024. u Bosni i Hercegovini se prognozira sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Novum.ba

Vezano: