Na današnji dan: Prije dvije godine preminuo Velimir Bata Živojinović

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Danas je utorak, 22. maj, 142. dan 2018. Do kraja godine ima 223 dana.

1813. - Rođen njemački kompozitor Vilhelm Rihard Vagner, tvorac njemačke muzičke drame, uz Đuzepea Verdija najznačajniji romantičarski operski kompozitor 19. vijeka. Pisao je i tekst i muziku za muzičke drame, pretežno iz njemačke mitologije.

1885. - Umro francuski pisac Viktor Igo, najveći pjesnik Francuske 19. vijeka i rodonačelnik francuskog realizma.

1918. - Njemački avioni su napali Pariz u Prvom svjetskom ratu.

1939. - Dvojica diktatora - vođa njemačkih nacista Adolf Hitler i vođa italijanskih fašista Benito Musolini - potpisali su desetogodišnji "čelični pakt" NJemačke i Italije o političkom i vojnom savezu.

1972. - Predsjednik SAD Ričard Nikson doputovao u Moskvu kao prvi šef američke države koji je posjetio SSSR.

1992. - SAD uvele političke i diplomatske sankcije protiv Savezne Republike Jugoslavije.

1992. - Generalna skupština u članstvo UN primila Sloveniju, Hrvatsku i BiH.

2001. - BiH i SRJ sklopile sporazum o uspostavljanju Međudržavnog savjeta za saradnju.

2016. - Preminuo  Velimir Bata Živojinović, glumac s najviše odigranih uloga na prostoru negdašnje Jugoslavije. Već kao petnaestogodšnjak radio je kao scenski radnik i statista u pozorištu "Branko Krsmanović". Pohađao je srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, a potom Pozorišnu akademiju u Beogradu. Na filmu je debitovao 1955. u "Pesmi sa Kumbare" Radoša Novakovića. Ukupno, igrao je u više od 340 filmova i TV serija, a najviše je upamćen po ulogama u partizanskim filmovima šezdesetih i sedamdesetih. Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i niza drugih priznanja. Izuzetnu popularnost uživao je i u Kini, zbog uloge u filmu "Valter brani Sarajevo".

Novum.ba

Vezano: