SAZNAJEMO/U Travniku se gradi moderna autobuska stanica, luksuzan hotel i reprezentativan restoran

Iako se Travnik već mogao pohvaliti jednom od boljih autobuskih stanica, uskoro će ipak zahvaljujući inicijativi privatnog vlasništva dobiti jednu od najsavremenijih i najluksuznijih autobuskih stanica na području Bosne i Hercegovine u okviru koje će se nalaziti i jedinstven stambeno-poslovni kompleks sa brojnim višenamjenskim sadržajima.

Travnik, sudeći prema procjeni Turističke zajednice SBK/KSB svake godine posjećuje sve više turista iz BiH, ali i svih krajeva svijeta. Današnji, moderni turistički putnici, navikli su na savremene načine i uslove putovanja, ali i ugodan i zanimljiv boravak u jednoj turističkoj destinaciji.

Za portal Novum.ba direktor Turističkog ureda TZ SBK/KSB, Miroslav Matošević je naglasio da nepostojanje turistički adekvatnih kapaciteta i sadržaja umanjuje ukupnu vrijednost turističke destinacije, te da je u proteklih nekoliko godina na području općine Travnik znatno unaprijeđen razvoj turističke infrastrukture.

„Općina Travnik sa svim svojim turističkim kulturno-historijskim i prirodnim resursima svakako predstavlja atraktivno i prepoznatljivo turističko središte za kojim svake godine svi više raste interesovanje i zanimanje, stoga smo dužni zajedno nastaviti graditi svoje sigurno mjesto na bh., ali i svjetskoj turističkoj mapi, kazao je Matošević, te dodao da je potrebno u budućnosti sistemski djelovati u pravcu razvoja svih turističkih kapaciteta kako bi se stvorio jedan povoljan turistički ambijent, te da je poslovni kompleks u okviru nove autobuske stanice jedan pozitivan korak za turizam.

Projektom izgradnje nove autobuske stanice koji je pokrenut još prošle godine početkom mjeseca septembra, obuhvaćena je i izgradnja objekta stambeno-poslovnog karaktera veličine oko 8400 m², sa ukupno 18 autobuskih perona i 80 parking mjesta u podzemnoj garaži.

Direktor Autobuske stanice "Travnik", Husein Grabus, jedan od vlasnika i inicijatora izgradnje ovog značajnog višenamjenskog kompleksa kazao je da će Travnik uskoro dobiti jedan veoma važan smještajno-ugostiteljski i poslovni centar u okviru kojeg će se izgraditi sadržaji koji su ovom gradu već odavno bili potrebni, te dodao da je navedeni projekat podijeljen u tri faze.

Trenutno je u toku prva faza u kojoj se grade stambeni prostori kapaciteta od 36 stambenih jedinica i oko 400 m² poslovnog prostora, te sedam autobuskih perona visoke kategorije prilagođenih za sav međunarodni saobraćaj, ali i 26 parking mjesta u podzemnoj garaži, a završetak radova predviđenih u ovoj fazi se očekuje već naredne godine.

U centralnom dijelu ovog jedinstvenog kompleksa trenutno je smještena biletarnica, te će ona tu u središnjme dijelu, prema predviđenom planu i ostati, međutim bit će obogaćena svim savremenim pratećim autobuskim sadržajima, te opremljena po  najvišim mogućim tehničkim i saobraćajnim standardima. 

U drugom dijelu realizacije projekta uslijedit će izgradnja jednog od najsavremenijih restorana na ovom području koji će ponuditi kapacitet od čak 400 sjedećih mjesta, te luksuzanog hotela sa četiri zvjezdice smještajnog kapaciteta od 60 ležajeva.

Treća, završna faza donosi izgradnju velikog hipermarketa, 11 perona, te preostalih garaža koje će moći opsluživati kompletan kapacitet stambeno-poslovnog centra.

Završetak svih radova, prema riječima projektanta Alije Gafića, renomiranog travničkog arhitekte, vlasnika projektnog biroa „Games“ d.o.o. Travnik, očekuje se u naredne dvije godine, ukoliko sve bude teklo po predviđenom planu.

„Ovo je trenutno najkvalitetniji objekat koji se gradi u Travniku sa odličnim tehničkim i dispozicionim rejšenjem, zato što je sam investitor postavio vrlo visoke standarde. Travnik će u narednom periodu dobiti i na turističkom značaju u okviru jednog ovakvog modernog centra koji će ponuditi pored nove savremene stambene jedinice i reprezentativan restoran kojeg trenutno ovdje nema, ali i oko 2500 m² poslovnog prostora razne namjene", kazao je Gafić za portal Novum.ba.

Novum.ba

Vezano: