Na današnji dan održano je prvo takmičenje za pjesmu Eurovizije

1543. - Umro poljski astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema, jedne od najvećih prekretnica u istoriji nauke.

1686. - Rođen njemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt, koji je 1726. izradio prvi termometar sa živom. Takođe je stvorio skalu za mjerenje temperature od 180 stepeni, nazvanu njegovim imenom, na kojoj je tačka smrzavanja na 32. stepenu, a ne na nuli kao kod Celzijusove skale. Farenhajtova skala je u upotrebi u SAD, ranije i u Velikoj Britaniji.

1844. - Pronalazač telegrafa Semjuel Morze je iz Vašingtona poslao u 65 kilometara udaljeni Baltimor prvu telegrafsku poruku u istoriji, koja je glasila: "Šta je to Bog uradio?". Linija Vašington - Baltimor je postavljena za šest sedmica, pošto je prethodno Kongres SAD odobrio 30.000 dolara za njenu gradnju.

1956. – Održano prvo takmičenje za pjesmu Evrovizije na kojem je učestvovalo samo 7 zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa). Budući da je mali broj Europljana u to vrijeme uopće posjedovao televizor, većina ih je slušala takmičenje na radiju. Švicarska pjevačica Lys Assia, prva je pobjednica Eurovizije.

1964. - U nemirima na fudbalskoj utakmici u prijestonici Perua Limi, izazvanim odlukom sudije da poništi gol domaće ekipe, poginulo je više od 300 ljudi, u najvećoj nesreći u istoriji fudbala.

1993. - Eritreja stekla nezavisnost od Etiopije poslije tri decenije građanskog rata.

1994. - U stampedu muslimanskih hodočasnika u Meki, u Saudijskoj Arabiji, poginulo 270 ljudi.

1995. - Umro engleski državnik i publicista Džejms Harold Vilson, vođa Laburističke stranke, premijer Velike Britanije od 1964. do 1970. i od 1974. do 1976. Djela: "Nju dil za ugalj", "Rat protiv siromaštva u svijetu".

Danas je Dan slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, Grka iz Soluna, osnivača slovenske književnosti i tvoraca prvog slovenskog pisma - glagoljice. To pismo su stvorili prilagođavanjem grčke azbuke slovenskim glasovnim potrebama na koje su preveli više crkvenih knjiga. U prosvjetiteljskom radu u Velikoj Moravskoj, gdje ih je na molbu kneza Rastislava poslao romejski car Mihailo Treći, naišli su na veliki otpor njemačkih crkvenih velikodostojnika, pa su morali da idu u Rim da se pravdaju pred papom. Poslije Ćirilove smrti u Rimu Metodije je nastavio misionarski rad u Moravskoj i Panoniji. Kad je umro, njihovi učenici su protjerani iz Moravske, ali su nastavili rad među južnim Slovenima.

Novum.ba

Vezano: