Na današnji dan / Kip slobode stigao u New York

1579. Engleski moreplovac i gusar Francis Draeck proglasio je suverenitet Engleske nad New Albionom (Kalifornija).

1703. Rođen engleski svećenik i reformator John Wesley, osnivač pokreta metodista.

1885. Francuskim brodom Isere u New York je stigao Kip slobode, simbol ovog grada.

1867. Engleski hirurg Joseph Lister upotrijebio je prvi put u historiji medicine antiseptik kada je operisao svoju sestru Izabelu.

1944. Island postao nezavisna republika nakon što su njegovi stanovnici na referendumu odlučili da se odvoje od Danske. Prethodno su ostrvo vojno zaposjele jake američke i britanske trupe zbog opasnosti od njemačke invazije.

1950. Dr. Richard Lawler izveo je u Chicagu prvu operaciju presađivanja bubrega.

1971. SAD i Japan potpisali sporazum o vraćanju ostrva Okinawe pod suverenitet Japana u 1972. godini.

1985. Meksički arheolog Roberto Salinas Price objavio teoriju prema kojoj se legendarna Troja nalazi na ušću Neretve u Jadransko more, kod mjesta Gabela.

2001. Na parlamentarnim izborima u Bugarskoj pobijedio je Nacionalni pokret bivšeg bugarskog cara Simeona II. Simeon Saks Koburg je 24. jula izabran za premijera Bugarske.

2002. Egipatski vrhunski arheolozi su saopštili da su u blizini piramida u Gizi pronašli najstariji nedirnut sarkofag, star oko 4.500 godina.

2007. Haški optuženik nekadašnji general policije Srbije Vlastimir Đorđević uhapšen u Crnoj Gori i prebačen u Haag. Tribunal ga 2011. osudio na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999.

2015. U Beogradu umro Vlastimir Đuza Stojiljković, pozorišni, filmski i TV glumac. Popularnost mu je donijela uloga u filmu “Ljubav i moda”, a njegova najpoznatija uloga bila je u TV seriji “Pozorište u kući”.

Novum.ba

Vezano: