Lejla Tanović, desetostruka prvakinja BiH/'XCM Vlašić je najbolji maraton koji sam ikada vozila'!

Danas je na Vlašiću održan prvi međunarodni brdsko-biciklistički maraton „XCM Vlašić 2018“, koji su organizovali članovi Biciklističkog kluba „Vitez“, u saradnji sa Turističkom zajednicom Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Biciklističkim savezom BiH.

Iako je prema vremenskoj prognozi za današnji dan bilo najavljeno razvedravanje, na Vlašiću je tokom cijelog dana preovladavalo oblačno i kišovito vrijeme, međutim to nije nimalo pokolebalo brojne učesnike i posjetitelje da uživaju u vrhunskoj organizaciji i različitim zabavnim aktivnostima.

Danas su na vlašićkim kišovitim i maglovitim stazama svoje vještine i znanja u biciklizmu pokazali brojni rekreativci, ali i profesionalni biciklisti iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a sa starta na Babanovcu jutros tačno u 10:00 sati, od 220 prijavljenih učesnika startao je 171 takmičar.

Današnji izazov na dva točka „XCM Vlašić“ je bio podijeljen na tri staze, koje su dobile simbolične nazive po uzoru na prepoznatljive travničke porcije ćevapa: „Mala“ (25 km), „Srednja“ (39 km) i „Velika“ (50 km).

U ovoj veoma atraktivnoj biciklističkoj utrci učestvovali su takmičari starosti od 16 do 63 godine, a također organizatori su se potrudili da ni oni najmanji ne budu izostavljeni, te su i oni imali svoju dječiju revijalnu utrku u kojoj su se takmičili, te i nagrađeni mališani od 5 do 15 godina.

Nakon šest sati vožnje vlašićkim stazama, proglašeni su pobjednici, te dodijeljeno 27 vrijednih nagrada i priznanja za prva, druga i treća mjesta u tri kategorije.

„Veliku“ stazu u konkurenciji takmičara do 35 godina za samo dva sata, 32 minute i 22 sekunde vješto je savladao takmičar iz Crne Gore, profesionalni biciklista, Goran Cerović, te osvojio prvu nagradu, a za portal Novum.ba je kazao da već 13 godina trenira biciklizam, te da mu je današnja utrka bila odlična priprema za „Balkansko prvenstvo“ koje se održava u Rumuniji 14.07.2018. godine.

Prva mjesta u savladavanju velike staze su također osvojili u konkurenciji takmičara preko 35 godina i Marko Ljevar iz Hrvatske, a u konkurenciji žena Lejla Tanović, najbolja profesionalna bh. biciklistkinja, desetostruka državna prvakinja i trostruka prvakinja Balkana koja se trenutno nalazi na 74. mjestu na svjetskoj biciklističkoj ranking listi.

Lejla Tanović, jedina u historiji bh. biciklizma koja se plasirala u top 100 takmičarki svijeta uz 17 osvojenih UCI medalja u karijeri na finiš na Babanovcu je stigla za samo dva sata, 50 minuta i 15 sekundi, a za naš portal je kazala da je ovo najbolji maraton koji je ikada vozila, te da je organizacija bila vrhunska, staze sjajno označene, te da obavezno dolazi i naredni put.

„Srednju“ stazu u kategoriji takmičara do 35 godina uspješno je savladao Stefan Bajčeta iz Crne Gore, a najboljim biciklistom u kategoriji preko 35 godina proglašen je Nikola Svilan iz BiH , te u kategoriji žena prvo mjesto osvojila je Tea Đurek iz Hrvatske.

„Malu“ stazu u kategoriji takmičara do 35 godina svladao je Mirza Muftić iz BiH, te osvojio prvu nagradu, dok je Antonio Gulišija iz BiH proglašen najboljim u kategoriji preko 35 godina, a u kategoriji žena najbolja je Tanja Čondrić iz Hrvatske.

Bruno Žuljević, sekretar Biciklističkog kluba „Vitez“ za portal Novum.ba je kazao da su zadovoljni svim učinjenim, te da je ovo utrka koju su dugo iščekivali, pripremali i potajno se nadali da će je nekako nekada realizovati, te dodao:

„Nakon što smo odvozili mnogo maratona po BiH i Hrvatskoj, znali smo da imamo potencijal - naš prelijepi Vlašić i njegove fantastične staze, samo se trebalo usuditi i krenuti s tom realizacijom, a evo današnji odziv brojnih učesnika i posjetitelja nam je zapravo sve dokazao".

Nikola Petrić iz Mostara, koji se biciklizmom bavi rekreativno zauzeo je šesto mjesto u kategoriji preko 35 godina, a kazao je da je Vlašić prekrasan, organizacija perfektna i staze savršene, te da  današnje kišno vrijeme, ipak nije uticalo na raspoloženje takmičara.

U organizaciju današnje prve međunarodne brdsko-biciklističke utrke na Vlašiću, pored samih organizatora, pokrovitelja i sponzora, Turističke zajednice SBK/KSB, Općne Travnik, policijskih službenika, bili su uključeni i brojni volonteri, te članovi planinarskih društava sa ovog područja, pripadnici Gorske službe spašavanja „Travnik“ i brojni drugi koji su također uveliko doprinijeli uspješnoj realizaciji prvog „XCM Vlašić“.

Također, s obzirom na zahtjevnost staza, te nepovoljne vremenske prilike, danas su na Vlašiću bili prisutni i uposlenici travničkog Doma zdravlja, koji su se pobrinuli da učesnici dobiju pravovremenu njegu ukoliko je trebaju, međutim za naš portal su potvrdili da je današnja utrka protekla bez značajnijih povreda, te da su zabilježene samo manje ogrebotine na nekoliko takmičara.

Organizatori su za ovu priliku pored značajnog nagradnog fonda obezbijedili svim učesnicima ručak poslije utrke, te zahvaljujući brojnim sponzorima i zanimljiv i korisan start paket sa majicama, energetskim napicima i proteinskim čokoladicama.

Pogledajte i zanimljiv video zabilježen danas na Vlašiću.

Novum.ba

Vezano: