Kiseljak / Preminuo Hazim Žolja, osnivač i prvi predsjednik Islamske zajednice Split

Preminuo je Hazim Žolja, osnivač i prvi predsjednik Islamske zajednice Split

Hazim Žolja rođen je 1. decembra u selu Gornji Palež, općina Kiseljak (BiH). Osnovnu školu završio je u Kiseljaku. 1966. godine otvara građevinski obrt u Zadru, sve do preseljenja u Split 1969. godine. gdje živi i radi do 1999. Godine.

Bio je jedan od najagilnijih osnivača Islamske zajednice Split, te njen prvi predsjednik kao i dugogodišnji aktivista. Ljudima s kojima je radio ostao je u sjećanju kao dobar čovjek, mujezin i mutevelija.

Ono što je posebno obilježilo njegovu želju za osnivanjem Islamske zajednice Split jeste to da je u idejni plan ubacio i svjetski poznat događaj koji se održavao 1978. Godine – Mediteranske igre, kada je sa delegacijom iz Splita otišao u Sarajevo gdje su zahtijevali od Rijaseta Bosne i Hercegovine da učini sve za muslimane Splita kako bi osnovali svoju Islamsku zajednicu, te dobili prostore za molitve, okupljanje i drugi rad.

1990 godine, nakon osnivanja Stranke demokratske akcije u Splitu, Hazim postaje njen prvi predsjednik.

Za Hazima se navodi da je, kao mladić, bio pronicljiv i sposoban da u razgovorima sa drugim svoje teme nametne kao prioritetne te se na taj način profilirao u čovjeka jake karizme i liderskih sposobnosti.

Dženaza će se klanjati danas nakon ikindija–namaza u naselju Paležu, a na mezarju Brodac.

Novum.ba

Vezano: