Na današnji dan u Parizu poginula britanska princeza od Walesa Diana Spencer

Danas je 31.august, izdvojili smo najzinimljivije događaje koji su obilježili ovaj dan:

1867. Umro Charles Baudelaire, jedan od najvećih francuskih pjesnika 19. vijeka.

1944. Sovjetske trupe i tenkovi ušli su, u Drugom svjetskom ratu, u glavni grad Rumunije - Bukurešt.

1949. U Philadelphiji rođen Richard Tiffany Gere, američki glumac.

1969. U avionskoj nesreći poginuo američki bokser Rocky Marciano, bivši svjetski šampion u teškoj kategoriji. Titulu je osvojio 1952. pobjedom nad američkim bokserom Joeom Walcottom, a iz ringa se povukao nepobijeđen 1956.

1986. U Much Hadhamu u Engleskoj umro Henry Moore, jedan od najvećih engleskih vajara 20. vijeka. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mjestima kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i Lincoln centar u New Yorku.

1991. Uzbekistan i Kirgistan proglasili nezavisnost od SSSR-a, čime se broj republika koje su izašle iz Sovjetskog saveza popeo na deset.

1994. Trupe bivšeg SSSR-a formalno su okončale poluvjekovno vojno prisustvo u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i na Baltiku, ceremonijom kojoj su prisustvovali predsjednik Rusije Boris Jeljcin i kancelar Njemačke Helmut Kol.

1997. U automobilskoj nesreći u Parizu poginula britanska princeza od Walesa Diana Spencer, bivša supruga britanskog prestolonasljednika princa Charlesa. U nesreći su život izgubili i njen pratilac Dodi al-Fayed i njihov vozač Henri Paul.

2005. Oko 1.100 ljudi je poginulo, a više od 460 je povrijeđeno u stampedu koji je izbio među šiitskim vjernicima na mostu preko rijeke Tigar u Bagdadu, zbog glasina da će bombaš samoubica aktivirati eksploziv.

Novum.ba

Vezano: