Vlada SBK mijenja Zakon da bi zaštitila Prokoško jezero

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je u četvrtak na sjednici u Travniku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode.

Ovim će, kaže resorni ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šećibović, kanton doći u mogućnost imenovati upravitelja koji bi zaustavio bespravnu gradnju na ovom jezeru.

– Radi se o izmjeni zakona koja se odnosi na upravljanje Prokoškim jezerom. Trenutno smo u fazi da nemamo upravitelja. Pojavljuje se bespravna gradnja i kako bi ubrzali borbu trebamo izmjenu zakona da bismo odabrali upravitelja. Zakon sada ide na Skupštinu kantona i aktom Vlade nakon toga odredit ćemo upravitelja, odnosno znat će se ko upravlja kako bismo spriječili bespravnu gradnju – rekao je Šećibović.

 

Stanje na Prokoškom jezeru, navodi ministar, nije dobro.

– Svjedoci smo da je bespravnom gradnjom narušen sam ambijent. U ovom trenutku struka će morati dati jasno mišljenje, uraditi analize koji je to stepen i je li to i dalje park prirode. Turizam je u ekspanziji, Prokoško jezero postalo je posjećeno i zanimljivo turistima, a mi moramo uraditi sve što je u našoj moći da bismo ga zaštitili – naveo je Šećibović.

U prvoj je zoni, dodaje, izgrađeno dosta novih objekata, a zbog neuređenosti zakona nije se moglo intervenirati, niti zaustaviti bespravnu gradnju.

– Ipak, bitno je da spriječimo dalju bespravnu gradnju jer ako bi sve išlo u pravcu u kojem ide sad, u roku od dvije ili tri godine, Prokoško jezero se definitivno ne bi moglo prepoznati. To je biser našeg kantona – napomenuo je Šećibović.

Problem je što je upravitelj dosad bilo lokalno komunalno poduzeće općine Fojnica, za što nema jasnog uporišta u zakonu.

– Dosad je upravljalo lokalno javno poduzeće, a hoćemo li dalje osnivati kantonalno poduzeće, kako to sadašnji zakon definira, ne znam jer mi nemamo takvih poduzeća. Na koga ćemo prebaciti prava upravljanja, ostaje za vidjeti – zaključio je ministar.


Projekt sufinansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: