SBK/Podjeljeno više od 600 sadnica školama i predškolskim ustanovama

„U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, kojem je ovogodišnji slogan „Naša planeta, naše zdravlje“ Zavod za javno zdravstvo SBK u suradnji sa Šumskoprivrednim društvom ˝Srednjobosanske šume˝ organizirao je Projekat “Pluća svijeta, tu pored djeteta”. Za početak, projektom smo obuhvatili školske i predškolske ustanove sa područja općina Travnik, Novi Travnik i Vitez koje su potvrdile svoje učešće u projektu, tj. one koje imaju mogućnosti sadnje na zemljištu koje pripada školi, od 39 ustanova, 21 je potvrdila učešće. Ustanovama smo donirali sadnice jele, smrče, kao i sadnice voća (kruška, jabuka, šljiva, trešnja, višnja, dud), ukupno 600 sadnica. Svrha ovog projekta je obnavljanje i proširivanje prirodnog bogatstva oko škola i predškolskih ustanova koje posjeduju zelene površine, te podizanje svijesti kod djece od najranije dobi o značaju i očuvanju okoline. Pored toga, djeca će imati priliku uživo, u svom okruženju, naučiti razlikovati određene vrste drveća, kao i voća. Projekat će se u nastavku, tijekom jesenske sadnje, realizirati i u preostalim općinama na području SBK. Svake godine zemljišta školskih i predškolskih ustanova, u skladu sa prostorom kojim raspolažu, biti će dopunjena novim vrstama sadnica”.

Nažalost, nemamo naviku čuvanja prirode. Šume oko nas se neplanski sijeku, otpadom se uništava naš zajednički prostor. Ljudi nisu svjesni šta jedno drvo znači, koliko kubika vode zadržava i koliko nam kisika proizvodi. Dovoljno je saznanje da su djeca sve lošijeg imuniteta, a da boravak u šumi jača naš imunitet.

“Sa šumskoprivrednim društvom “Srednjobosanske šume” je također dogovoren i projekat kontinuiranog pošumljavanja “Jedno dijete-jedno stablo” koji će se realizirati na određenim lokacijama koje su planski određene u tu svrhu, u svakoj općini na području SBK. U istom će učestvovati djeca i roditelji i cilj je kod djece od najranije dobi razviti svijest prema prirodi, tome kako je očuvati i kako joj pomoći.  S obzirom da su današnji način i tempo života udaljili mnoge od prirode i jedne od drugih uopćeno, ova aktivnost će omogućiti kvalitetno provedeno vrijeme sa porodicom u prirodi.

Malim, a tako velikim dječijim koracima budimo pioniri u iniciranju značajnih promjena u našim životnim sredinama, a našim realiziranim aktivnostima budimo poticaj i drugima u lokalnim zajednicama da slijede naš primjer”. izjavila je Mateja Ibrišimbegović, voditelj Projekta.


Projekt sufinansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: