Zatvaranje najuspješnijeg “Bugojanskog proljeća“

JU Kulturno sportski centar Bugojno je nakon pandemije Covid-19 u prvoj „slobodnoj“ godini za građane Bugojna i regije priredio izuzetno zanimljiv program na XXIII Bugojanskom proljeću. KSC-ovo Proljeće je počelo 21.04.2022. i u protekla dva mjeseca su izvođene predstave, koncerti, kolažni program, izložbe.... Mladost Bugojna i regije se svakodnevno okupljala u KSC Bugojno i oživjela grad. Naravno, kao i uvijek, škole iz Bugojna kao partneri projekta su sa svojim učenicima zanimljivim programima dobrim dijelom obilježile i ovogodišnje Proljeće. Bilo je tu i vrhunskih umjetnika poput „4 TENORA“, Amire Medunjanin...

Ovih dana se sumiraju rezultati sa zaključkom da je ovo jedno od najuspješnijih Bugojanskih proljeća.

U subotu, 11.06.2022. je zvanično zatvaranje XXIII Bugojanskog proljeća. Za taj dan pripremljen je sljedeći program:

- 19,00 Mala sala – Prikazivanje dokumentarnog filma “Izložba ‘92”

- 20,30 Umjetnička galerija – Otvaranje izložbe “Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH”

- 20,40 Umjetnička galerija – Dodjela zahvalnica učesnicima

Program se realizira u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom iz Sarajeva.

Riječ je filmu i dokumentarnoj izložbi posvećenoj značajnom datumu iz 1992. godine kada je preko 30-tak vodećih likovnih umjetnika Sarajeva i BiH dalo jedan od prvih primjera kulturnog i duhovnog otpora ratu i agresiji. Ova izložba je 1994. godine izašla iz BiH i bila izložena u Narodnoj galeriji Ljubljana. Projekt je BKC Sarajevo realizirao u saradnji sa UG “Art colony”.

JU KSC Bugojno poziva sve građane na gledanje zanimljivog dokumentarnog filma “Izložba ‘92” i otvaranje izložbe “Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH” kao i sve učesnike da im se dodjele zahvalnice za učešće.

Generalni pokrovitelj XXIII Bugojanskog proljeća je Općina Bugojno – Načelnik Hasan Ajkunić, pokrovitelji su ministar Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović i Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Novum.ba

Vezano: