U BKC Tuzla svečano je promovisana poštanska marka posvećena jubileju 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli svečano je promovisana poštanska marka posvećena jubileju 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa. Povodom ove značajne godišnjice BH Pošta je u kategoriji kulturno-historijsko naslijeđe/jubileji izdala prigodnu poštansku marku ”450 godina - Gazi Turali-begov vakuf”, autora Eldara Halilovića.

Tokom promocije prisutnima su se obratili generalni direktor BH Pošte, dr. sc. Mirsad Mujić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni imam hafiz Ahmed- ef. Huskanović.

Generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić naglasio je u svom obraćanju da se od sada, u biranom društvu značajnih ličnosti, mjesta, događaja, građevina, institucija i simbola na poštanskim markama BH Pošte, nalazi i Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli, te je dodao da je ova poštanska marka zapis o našem odnosu prema dobru, o vakufu koji traje i prevazilazi granice života samih dobročinitelja, granice i epohe, vremena mira i rata, različitih sistema i uređenja.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović se zahvalio BH Pošti na podršci, te je naglasio da su poštanske marke uvijek označavale fenomen lijepe vijesti, putovanja, povezivanja, novog vremena i da će ova poštanska marka imati takvu poruku u vezi sa Gazi Turali-begovim vakufom, prenoseći snažnije i sveobuhvatnije znamenje ovoga vakufa u našem vremenu, ali i u budućnosti.

Promocija je takođe bila prilika da se prvi štampani primjerci i tabaci od 50 poštanskih maraka uruče Muftijstvu tuzlanskom, Medžlisu Tuzla i autoru marke, Eldaru Haliloviću.

Ova marka nosi motiv džamije koja je izgrađena 1572. godine sredstvima jednog od utemeljivača moderne urbane Tuzle, Gazi Turali-bega, a proglašena je i nacionalnim spomenikom. Marka je odštampana u tiražu od 400.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,10 KM. Broj maraka u tabaku je 50.

Novum.ba

Vezano: