U Jajcu potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika

Općinski načelnik Edin Hozan potpisao je danas ugovore sa dvadeset korisnika kojima su, po Javnom pozivu, dodijeljeni plastenici sa pratećom opremom. Peti je ovo projekat u oblasti razvoja poljoprivrede koji zajednički realizuju Općina Jajce i nevladina organizacija Muslim Aid Association. Ovaj put riječ je projektu plasteničke proizvodnje.
 
„Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima” naziv je projekta kojim Općina Jajce i nevladina organizacija Muslim Aid Association ove godine sufinansiraju gradnju 20 plastenika površine od 100 metara kvadratnih sa sadnim/sjemenskim materijalom i sistemom za navodnjavanje. Sredstva za nabavku plastenika obezbijeđena su u omjeru 40% iz budžeta Općine Jajce, 40 % sredstava donatora Muslim Aid Association i  20% sufinansiraju korisnici programa kroz startup paket. Glavni cilj projekta je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u općini Jajce pomaganjem siromašnih seoskih obitelji u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva. 
 
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio se nevladinoj organizaciji Muslim Aid na dosadašnjoj velikoj podršci i saradnji i na ovom, već petom po redu projektu koji zajedno realizuju i sufinansiraju Općina Jajce i ova organizacija. 
 
“Na zadovoljstvo svih nas ovo su jako lijepi i korisni projekti i želim našim odabranim korisnicima čestitati uvjeren da će kroz plasteničku proizvodnju ostvariti  korist za sebe, svoje porodice i zajednicu. Cilj ovakvih projekata je da od poljoprivrede na našem terenu dobijemo i mi kao zajednica, ali  i vi kao pojedinci. Iz ovih razloga Općina Jajce ulaže značajna sredstva u poljoprivredu što ćemo nastaviti u budućnosti”, istakao je Načelnik Hozan.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 72.260 KM, a Općina Jajce učestvuje u sufinansiranju sa 26.960 KM. Korisnici u projektu učestvuju u pojedinačnom iznosu od 630 KM. Projekat podrazumjeva i edukaciju za korisnike, promociju projekta i monitoring, a prema potpisanim ugovorima Muslim Aid  Association će u naredne dvije godine pratiti proces proizvodnje kod odabranih korisnika projekata koji se obavezuju da plastenik ne smiju otuđiti ili prodati naredne tri godine.
 
Danas je, nakon potpisivanja Ugovora održana i prva radionica edukacije iz oblasti plasteničke proizvodnje koja ima za cilj povećati nivo znanja i vještina korisnika projekta.
 
Podsjetimo, pravo na učešće u Projektu imale su socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja općine Jajce koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili je zemljište u vlasništvu članova uže porodice po pravoj liniji, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju. Pravo na dodjelu plastenika sa dodatnom opremom nisu ostvarila lica koja su dobila donaciju plastenika od općine, nadležnih ministarstava, humanitarnih i drugih organizacija u posljednje tri godine. 

Novum.ba

Vezano: