SIPA uhapsila šest osoba u akciji "Index"

Ilustracija

Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su šest osoba u akciji "Index" provedenoj u nekoliko bh. gradova.

Iz SIPA-e su saopćili da su pretresli poslovne, stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija. 

- Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljnjem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine - naveli su iz SIPA-e.

U pretresima na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 eura i 20.000 KM, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

- Kao što smo ranije istakli ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Pretresi su realizovani po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko – neretvanskog kantona - dodaju u saopćenju.

Kako je ranije objavio portal Istraga, SIPA je uhapsila Edinu Brutus, osnivačicu Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ona je osumnjičena da je u saradnji sa italijanskom mafijom izdavala lažne diplome i prala novac. Istražitelji sumnjaju da je ova grupa sa Salvatorem Messinom sa Sicilije preko diploma iz BiH oprala više od 300 miliona eura.

Isti portal navodi da zbog kriminala na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu i saradnje sa italijanskom mafijom SIPA u Goraždu pretresa kuću Damira Žuge, a u Sarajevu pretresaju stanove Hajriza Bećirovića.

Novum.ba/Faktor

Vezano: