Mraz uništio usjeve, štete ogromne

Kasni proljetni mraz ozbiljno je zaprijetio poljoprivrednicima u cijeloj BiH, a posebno voćarima koji posljedice tek trebaju sagledati.

Trešnje i kruške

Navode da opasnost još nije prošla, ali već sada je izvjesno da su u nekim dijelovima BiH niske temperature uništile urod, a negdje će utjecati na kvalitet ploda.

- Imat ćemo problem s kvalitetom ploda, jer nakon mraza ostanu ožegotine i posljedice na već formiranim plodovima. Posebno na trešnji, ali i kruški, jer ona ne podnosi ni osam stepeni, a kamoli temperature oko nule. Kod nas je veća šteta od prošlogodišnje oluje nego od ovog mraza, jer je cvjetanje bilo loše, a u tom periodu smo imali izuzetno visoke temperature, dva dana su bila s 32 stepena. Još ne možemo procijeniti, ali sve ove nepogode su povezane i štete će sigurno biti - kaže Dragoja Dojčinović.

Otkupna cijena

On dodaje da je voćarstvo veoma skupa grana poljoprivrede i da od proizvođača samo banke i tržni centri imaju koristi, jer otkupna cijena jabuke kod proizvođača je 70 feninga, a u maloprodaji 2-3 KM.

U Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic tek prave detaljne izvještaje s terena, ali očekuju štete na voću. Iako su pojedini poljoprivrednici u Ljubinju paljenjem vatri pokušavali spasiti usjeve, štete su velike, posebno na krompiru i ostalom povrću.

Štetu pretrpio kukuruz

U Semberiji, osim voća, štetu je pretrpio kukuruz koji je prije mraza iznikao iznad zemlje.

- Još je teško procijeniti, ali kad pogledate usjeve kukuruza koji je „zapaljen“ i žut, ko zna hoće li se moći oporaviti. Vidim da je i dosta pšenice poleglo zbog snijega. Situacija je baš zabrinjavajuća, jer nam vrijeme nimalo nije naklonjeno - kaže Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Ohrabrujuće je što značajan broj proizvođača zbog proljetne suše i nedostatka vlage u tlu čeka povoljnije uvjete za sjetvu.

Novum.ba/Dnevni avaz

Vezano: