FOTO/VIDEO: Održana 13.' Smotra folklora-Karaula 2018'' i 84 godine postojanja KUD 'Karaula'

Sinoć je u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Karaula“ u mjestu Karaula, nadomak Travnika održana 13. po redu tradicionala 'Smotra folklora- Karaula 2018' na kojoj je nastupilo 11 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i jedan KUD iz Hrvatske.

Uz brojne učesnike i posjetitelje ovom prilikom, također obilježeno je i čak 84 godine postojanja jednog od najstarijih kulturno-umjetničkih društva u BiH, KUD „Karaula“, koje danas broji oko 200 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, muzičku i ritmičku sekciju, a koji vrijedno čuvaju od zaborava autentične kulturno-društvene vrijednosti ovoga kraja.

Obilježavanjem ove manifestacije organizatori imaju namjeru promovisati i popularizirati dugogodišnje kulturne, duhovne i tradicijske vrijednosti. Ispred Organizacionog odbora KUD „Karaula“, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine KUD „Karaula“, Eminudin Kazija, koji je naglaso da ovo društvo posebno izdvaja njegovo uspješno kontinuirano djelovanje u pravcu očuvanja tradicionalnih značajki ovoga kraja.

Ovogodišnju smotru folklora otvorenom je proglasio Abid Drobo, pomoćnik načelnika Općine Travnik za opće i komunalne poslove naglasivši da je posebno sretan što je baš njemu pripala čast da svjedoči još jednoj predivnoj noći folklora u mjestu koje dugi niz godina baštini svoje kulturno-umjetničko naslijeđe.

Organizovanjem mnogobrojnih smotri folklora i putujući svijetom, istinski zaljubljenici tradicionalnih vrijednosti naše domovine ne dozvoljavaju da bogata riznica nacionalne kulture i umjetničke baštine živi samo u muzeju. Folklor itekako živi i danas, a sudeći prema broju kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Bosni i Hercegovini, živjet će još dugo godina.

Mnogobrojni posjetitelji i ljubitelji folklorne umjetnosti, sinoć su imali priliku uživati u nastupima 12 kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske, koja su prezentirala različite tradicionalne plesove. KUD „Karaula“ iz Travnika, KUD „Nakib Abdagić-Kiban“ iz Donjeg Vakufa, KUD „Turbe“ iz Travnika, KUD „Mladost-Višnjevo“ iz Travnika, KUD „Blagaj“ iz Mostara, KUD „Mladi metalac“ iza Hadžića, KUD „Mošćanica“ iz Zenice, KUD „Novotravničko biserje“ iz Novog Travnika, KUD „Devetak“ iz Lukavca, KUD „Izvor 08“ iz Kiseljaka,IFD „Župa Potkraj, Turbe“ iz Travnika i KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz mjesta Beravci iz Hrvatske sinoć su priuštili svim prisutnim noć za pamćenje.

Kulturno-umjetnička društva su vrlo često nositelji kulturnih događanja, a njihov doprinos kulturnoj sceni je neprocjenjiv, te su pod svoje okrilje prihvatili mnogobrojne mlade ljude, koji su danas najbolji ambasadori i zaštitnici tradicionalnih vrijednosti svoje zemlje. Folklor kao jedan od najvidljivijih modela javnog iskazivanja kulture, aktivno doprinosi očuvanju tradicionalnih autohtonih vrijednosti, njeguje kulturu plesa, pjevanja, jezika, nošnji i običaja kraja.

Novum.ba

Vezano: