U Kiseljaku održana završna manifestacija projekta "Digitalno novinarstvo - ECO policija"

Dana 12. marta 2022. godine održana je završna manifestacija projekta “Digitalno novinarstvo - ECO policija”. Na početku manifestacije, prisutnima se obratila Alma Bešić. Govorila je o aktivnostima u kojima su aktivno sudjelovali mladi aktivisti. “Uz treninge i edukacije stečene u ovoj školi, te resurse kojima raspolaže udruženje građana Novum, mladi su se obučili vještinama u kreiranju aktuelnih sadržaja, stekli su uvid u vrijednostima fotografske popraćenosti informacije…” rekla je Alma.

U sklopu manifestacije podijeljeni su certifikati aktivisticama za uspješno završenu obuku iz oblasti ekologije i digitalnog novinarstva: Adna Bejtić, Lamija Beganović, Adna Halilović, Amila Bajrić, Lamija Merdžanić, Sumeja Tahunić, Hana Huseinbašić. Djevojke koje su, osim što su prošle navedenu obuku, aktivno učestvovale na svim radnim sastancima i ulagale dodatni trud u smislu organizacije projektnih aktivnosti jesu Lejla Bišćo i Nejra Ivazović.

Poslije podjele certifikata, obratila se Nela Mušanović, koja kao profesor biologije u SMŠ “Zijah Dizdarević” sa mladima kontuirano radi na promociji ekološke svijesti. Održala je predavanje na temu “Potreba odvojenog sakupljanja otpada - Zakonski propisi upravljanja otpadom”.

Nešto više o problemu nelegalnih deponija i nesavjesnog odlaganja otpada na prostoru SBK govorio je naš sljedeći predavač: magistrica hemije Elma Bašić. Tema njezinog izlaganja bila je “Edukacija o potrebi odvojenog skupljanja otpada”. Naglasila je da je čovjek jedino biće na planeti koje stvara otpad.

Predavanje o trenutnoj ekološkoj situaciji na SBK i eventualnim promjenama koje bi se trebale provesti u cilju njihovog rješavanja održao je Nijaz Drinić, predsjednik Udruženja "Zeleni rast" i ekolog.

Manifestacija se završila uz prigodan ručak, te podjelom rokovnika u znak zahvalnosti na dolasku i podršci ovom projektu.

Novum.ba

Vezano: