Nizom aktivnosti obilježene 74 godine od oslobođenja Travnika

Članovi Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine općine Travnik, danas su u Travniku nizom sadržaja obilježili 22. oktobar – Dan oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan, 22. oktobra, 1944. godine partizanske jedinice zauzele su Travnik, te je nakon četiri godine stradanja i progona vraćena sloboda svim Travničanima.

 

Otkrivanjem obnovljenje spomen-ploče u ulici Konatur, u znak podsjećanja na zgradu Radničkog doma ( u blizini Općine Travnik ) započela je današnja manifestacija obilježavanja ovog značajnog datuma.

 

 

Nakon toga polaganjem cvijeća na spomenik Mihajlu Petroviću, na Šehidskom mezarju u Travniku i na spomen-obilježju “Majka”, odata je počast svim oslobodiocima i palim borcima Travnika.

 

 

Tradicionalna svečana akademija, povodom 22. oktobar-Dana oslobođenja Travnik održana je ispred spomen -obilježja “ Majka“, a ovom prilikom predsjednik Udruge antifašista i boraca NOR-a općine Travnik, Fuad Lolić je naglasio da je neophodno stalno širenje ideje antifašizma, posebno među mladim ljudima.

U toku ove godine članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 općine Travnik u okviru svojih aktivnosti obnove spomenika iz Drugog svjestkog rata koji se nalaze na području općine Travnik realizovali su brojne aktivnosti uređenja i čšćenja ovih značajnih spomen-obilježja.

 

 

Volonterskim radom članova Udruženja, očišćeno je samoniklo rastinje na spomen- grobnici poginulih boraca koja se nalazi u naselju Kalibunar, te su ulčestvovali u obnovi i izgradnji zajedničkog spomenika na Meokrnju.

Novum.ba

Vezano: