Aspirin će se testirati kao mogući lijek protiv COVID-19, pojašnjeno i zašto

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv COVID-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

 

Kod pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja, prenosi Hina. 

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na mrežnoj stranici www.recoverytrial.net.

- Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan - kaže Peter Horby, suvoditelj istraživanja.

Najmanje 2.000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2.000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za COVID-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela kompanije Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma COVID-19 kakve je imao američki predsjednik Donald Trump.

Novum.ba

Vezano: