Gradski folklorni ansambl Bugojno uz ples i pjesmu obilježili 75 godišnjicu postojanja

Velikim koncertom svih grupa u sportskoj dvorani KSC Bugojno Gradski folklorni ansambl u subotu, 19.3.2022. godine, obilježio je 75 godina uspješnog rada. Publika u velikom broju sa oduševljenjem pratila je dvosatni program koreografijama prvog ansambla GFA Bugojno, veterani GFA Bugojno, Ratna i poslijeratna grupa i Dječijeg ansambla mladih GFA Bugojno.

Svih ovih godina Gradski folklorni ansambl je postao čuvar bh. kulturno-umjetničkog bogatstva i prepoznatljiv promotor bosanske tradicionalne kulture u zemlji i inostranstvu. Od osnivanja do danas kroz Gradski folklorni ansambl Bugojno je prošlo hiljade folklornih plesača, brojni pjevači, svirači, muzičari… Gradski folklorni ansambl je bio i ostao kulturno-umjetnički simbol grada, mjesto susreta brojnih naraštaja, mjesto na kojem se tradicijska kultura Bosne i Hercegovine na poseban način njeguje i čuva.

Ljubav prema folkloru i narodnim običajima bili su neiscrpno blago i životna vodilja rahmetli Enesa Šehića, dugogodišnjeg umjetničkog rukovodioca i koreografa u Gradskom folklornom ansamblu Bugojno, s toga koncert je organizovan u znak sjećanja na lik i djelo čovjeka koji je slavu bugojanskog folklornog ansambla pronio širom BiH, regije i cijelog svijeta.

U ime GFA “Bugojno“ dobrodošlicu prisutnima poželio je umjetnički direktor Adnan Salkić, a prigodnim riječima, ovom prilikom, obratili su se i ministar u Vladi SBK Amir Šečibović, bugojanski načelnik Hasan Ajkunić i direktor JU KSC Bugojno Mirza Idrizović, koji su istakli važnost postojanja i rada Gradskog folklornog ansambla Bugojno.

Program je pratio Narodni orkestar GFA Bugojno pod rukovodstvom Irhada Ćese, dok su koncert uveličali i članovi KUD „Lepa Radić“ iz Gradiške, Udruženja žena „Burma“ i Vokalni ansambl Bugojno.

U petak održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljene zahvalnice, plakete zaslužnim pojedincima i organizacijama koji su doprinijeli razvoju društva i folklornog stvaralaštva u Bugojnu.

Novum.ba/Bug.ba

Vezano: