Mladi iz Bugojna uspješno realizovali projekat „Treniraj dobro, živi zdravo“ uz podršku IOM-a

U nedelju, 03. aprila 2022. godine u Osnovnoj školi Bristovi održala se završna manifestacija „Dan sporta“ koja je nastala kroz inicijativu mladih „Treniraj dobro, živi zdravo“.


Ideja za projekat je nastala u prostorijama Omladinskog centra Bugojno, kroz Dijalog sa mladima – aktivnost koja se realizuje u okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Dijalog predstavlja cijeli proces koji započinje prepoznavanjem problema, izazova ili poteškoća, a rezultira rješavanjem ili ublažavanjem istih. Mladi su na ovom dijalogu, šestom po redu u Bugojnu, identificirali problem nedovoljne aktivnosti mladih u sportu, te nejednakog učešća u društvu pogotovo sportskim aktivnostima osoba s poteškoćama u razvoju te istakli potrebu za izgradnjom ravnopravnog i inkluzivnog društva, jednakog za sve. Svoje dalje djelovanje i izradu projektnog prijedloga su usmjerili ovom problemu.

Projektni tim u sastavu Amel Novalić, Belma Pezer, Merhunisa Softić, Nadin Sadiković, Faris Jusić i Anes Ćurić su realizirali svoju ideju uz grant sredstva ovog projekta i uz doprinos lokalne zajednice.
U ulozi koordinatora Azra Hero i Adis Čaušević su bili mentori mladima pri realizaciji ove inicijative.

Mladi su tokom realizacije projekta održali dvije edukativne radionice na temu “Zdrava ishrana i zdrav način života” i “Važnost sporta„ koje su se održale u prostorijama Omladinskog centra Bugojno i prostorijama Taekwondo kluba “Shenron” Bugojno.

Također, organizovani su treninzi samoodbrane u prostorijama Taekwondo kluba “Shenron” Bugojno kako bi se mladi upoznali sa pravilnim izvođenjem samoodbrambenih tehnika koje Taekwondo kao sport pruža.

Kao završna aktivnost projekta u Osnovnoj školi Bristovi održala se manifestacija „Dan sporta“ u kojoj je učešće uzelo oko 40 učesnika iz udruženja „Leptir“ Bugojno, mladi i djeca.

U sportskoj aktivnosti koja se ogledala kroz četiri različita poligona na kojem su bili postavljeni razni rekviziti koji su dobri za agilnost, fleksibilnost i brzinu učesnici su imali priliku da razvijaju fizičko- motoričke sposobnosti, te da u sigurnom okruženje u kojem su svi imali jednako učešće da se međusobno upoznaju, druže i prihvate različitosti koje ih okružuju.

Veliki doprinos projektu je pružio Taekwondo kluba “Shenron” kroz iznajmljivanje opreme koja je bila potrebna za održavanje završne manifestacije „Dan sporta“.
Također, TKD klub „Shenron“ će organizovati besplatan trening za 10 mladih osoba u trajanju od 6 mjeseci.

Ova omladinska inicijativa je dio projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, kojeg financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Novum.ba/Bug.ba

Vezano: