Sutlija, idealan desert za iftar

Sutlija je starinska poslastica sa svega pet sastojaka i vrlo jednostavne pripreme.Svima dostupna, u par koraka gotova. Jednostavno ne može a da se ne voli.Njena jednostavnost, pun okus, hranjivost idealna su poslastica za iftar.

U mlijeko, tokom pripreme ovog deserta, možete ubaciti štapić vanilije, cimet, kafu, otopljenu čokoladu, kokosovo brašno, a naknadno možete umiješati i suho voće, orašaste plodove, džem, voćne preljeve.
 
Potrebni sastojci: 100 g riže, 750 ml mlijeka, 4 kašike šećera, prstohvat soli.
 
Postupak pripreme:
 
Kuhajte rižu u vodi, a potom ocijedite višak tekućine.
 
U mlijeko dodajte prstohvat soli, stavite na ringlu da prokuha, a potom dodajte rižu.
 
Kuhajte na tihoj vatri dok riža ne upije mlijeko bez miješanja. Samo pripazite da ne zagori.
 
U kuhanu rižu dodajte šećer, a potom oprezno promiješajte sutlijaš viljuškom kako bi zrna ostala cijela.
 
Sutlijaš izlijte u male, vodom isplakane, zdjelice i ostavite na prohladno mjesto da se potpuno ohladi.
 
Pred posluživanje po želji dodajte suho voće, orašaste plodove, voćni preliv, cimet, otopljenu čokoladu...

Novum.ba/Faktor

Vezano: