Saharska prašina okovala BiH, kvalitet zraka loš

Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu danas je 161 i na stranici Eko akcija okarakterisan je kao - nezdrav. Vrijednost PM10 čestica je 88.

Takav zdrak danas dišu i stanovnici drugih bh. gradova poput Banje Luke, Zenice, Tuzle, Jajca, Bihaća, Kaknja...

Nezdravom zraku doprinijela je i saharska prašina koja je, kako nam je kazao, Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, zahvatila veći dio Evrope, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Bakir Krajinović

Author: BAKIR KRAJINOVIĆ/FACEBOOK / Bakir Krajinović

- Razlog pojave saharske prašine je prostrano polje visokog zračnog pritiska koji se smjestio nad sjevernom Afrikom i u takvim okolnostima ogromnu količinu prašine podigao u atmosferu, a zračnom masom, koja pristiže sa juga, dobacio je i do naše zemlje. Ovo je drugi put u posljednjih 15-ak dana da imamo dosta velike koncentracije prašine u zraku što se može dokazati i na našim mjernim stanicama o kvaliteti zraka, gdje je vrijednost PM10 čestica u zraku dosta visoka. Danas dolaskom hladne fronte sa sjeverozapada prašina će, uz padavine koje očekujemo tokom večeri, nestati i atmosfera će već od sutra biti ponovo čista - navodi Krajinović.

Kada je riječ o temperaturama, mjesec iza nas će, prema riječima Krajinovića, ostati upamćen po ekstremno visokim vrijednostima srednjih temperatura zraka.

- Prije svega, zima koja je iza nas, bila je najtoplija od kada postoje mjerenja u BiH, a kako je ona završila, tako je proljeće nastavilo. Za nas klimatologe proljeće počinje 1. marta i od tada do danas vrijednosti temperatura zraka bile su iznad prosjeka na cijeloj teritoriji BiH. U takvim okolnostima puno je više onih dana sa vrijednostima temperatura čak i do 10 stepeni iznad kada su u pitanju prosjeci - dodaje Krajinović.

No sa padavinama tokom večeri očekuje se i značajniji pad maksimalnih temperatura zraka u narednih nekoliko dana.

- Već sutra, u srijedu i četvrtak vrijednosti temperatura neće prelaziti 20 stepeci Celzijusa, što je značajno niže u odnosu na protekli period. Sutra širom zemlje vrijednosti maksimalnih temperatura bit će između 13 i 19 stepeni. Ni u Hercegovini temperature neće preći 20 stepeni Celzijusa. Dakle, narednih dana jutarnje vrijednosti temperatura kretat će se između tri i osam u Bosni, a nekoliko stepeni više u Hercegovini. Kako prognozni period koji traje do sredine aprila bude odmicao, tako će i vrijednosti temperatura rasti. To znači da ćemo sedmog i osmog aprila ponovo imati 25 stepeni u Bosni, a u Hercegovini nekoliko stepeni više. Napomenut ću da to i dalje nisu rekordne temperature zraka za april. Rekordi se kreću između 30 i 33 stepena Celzijusa. Najtopliji grad tokom ovog mjeseca je Zenica sa rekordom 33,1 stepeni Celzijusa, što je izmjereno 28. aprila 2012. godine - ističe Krajinović.

Od srijede slijedi duži stabilniji period, a to znači da u narednih deset dana neće biti promjene vremena.

- Od srijede bez padavina i sa obiljem sunca. Slijede nam i bajramski praznici, precizna analiza najbolja je iz kratkoročnih vremenskih prognoza, dakle, tri, četiri dana prije određenog datuma, u ovom slučaju Bajrama. Ali, prema sadašnjim pokazateljima, u narednih sedam do 10 dana imat ćemo stabilno vrijeme - kazao je Krajinović.

Novum.ba

Vezano: