Elektroprivreda BiH privremeno obustavila rad u zeničkom rudniku

vno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kao vladajuće društvo, donijelo je odluku o privremenom prekidu rudarskih radova u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica, potvrdio je Feni Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" ZD RMU Zenica.

 

Rudari tog pogona, zbog kašnjenja plaća za mjesec januar i februar, stupili su u radnički neposluh 6. marta ove godine, a prošle je sedmice završen Elaborat o stanju u RMU Zenica, koji bi trebao dati odgovor da li je moguće rentabilno proizvoditi ugalj u zeničkom rudniku.

 

"Ovakva odluka, koja je na snagu stupila danas, može biti na snazi najduže godinu dana. Ne znači da će toliko i biti na snazi, odnosno očekujemo da će znatno ranije biti poznata sudbina našeg rudnika. Radnicima će, u toku trajanja ove odluke, biti isplaćivane zakonom propisane minimalne naknade. Ne znamo koliko će to iznositi", kaže Duraković.

 

On najavljuje kako bi do sutra ili, najkasnije u ponedjeljak, zenički rudari trebali dobiti plaće i naknade za topli obrok za januar i februar. U maju prošle godine, donesena je odluka o obustavi radova i u pogonu "Stara jama", koji bi tokom ove godine trebao biti i definitivno zatvoren.

 

Do tada će, najavljuje Duraković, rudarske inspekcije vršiti obavezne kontrole stanja u tim objema jamama.

 

Vlada FBiH: Pronašli smo način da isplatimo zaostale plate RMU Zenica

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nikšićem je još jednom pokazala da ne traži opravdanja već rješenja. Mogli smo reći da to nije naš problem, da isplata rudarima nije u nadležnosti ni Vlade Federacije, niti JP Elektroprivrede BiH, već da je to zadatak uprave rudnika, ali smo umjesto toga pronašli rješenje da radnici RMU Zenica dobiju zaostale plate - kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

 

Lakić i v. d. direktor JP Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić su ovu isplatu dogovorili na sastanku sa predstavnicima Sindikata i uprave rudnika, koji je održan 14. marta ove godine u Kaknju. Vlada Federacije BiH je svoj dio dogovora ispoštovala i pronašli su zakonito rješenje za isplatu plata za januar i februar. Plate bi uskoro trebale biti na računima rudara.

 

Kada je riječ o budućnosti RMU Zenica, stručni tim je snimio situaciju, izradio elaborat i vrlo brzo će saopštiti preporuke i daljnje korake vezane za budućnost ovog rudnika.

 

"Svjesni smo da se moramo zajednički suočiti sa brojnim problemima i da ćemo rudnike morati dovesti na optimalan nivo. Danas je RMU Zenica u problemima i moramo se potruditi da sutra to ne bude neki drugi rudnik. Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcionisanje", istakao je ministar Lakić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

Novum.ba

Vezano: