Danas je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, 15. aprila 1992. godine, Bosna i Hercegovina je dobila Armiju koja se suprotstavila daleko nadmoćnijem neprijatelju za vrijeme agresije na našu domovinu.

Današnji datum, 15. april, obilježava se kao Dan Armije RBiH, budući da je prije 28 godina osnovana odlukom Predsjedništva RBiH, kao jedina legalna i legitimna vojna sila Republike BiH.

U najtežim okolnostima agresije na našu domovinu, Armija RBiH je stala na put fašizmu i odbranila zemlju, njen teritorijalni suverenitet, državni integritet i nezavisnost. Armija RBiH ispisala je najčasnije stranice u hiljadugodišnjem postojanju Bosne i Hercegovine te je 15. april jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH. Proistekla je iz naroda i otpora agresoru, a pod zastavom Armije Republike BiH tokom agresije borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda.

Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike Alija Izetbegović, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u "Bosanske rendžere", jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Što se tiče strukturnog uređenja Armije, bila je sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:

1. korpus: Sarajevo
2. korpus: Tuzla
3. korpus: Zenica
4. korpus: Mostar
5. korpus: Bihać
6. korpus: Konjic
7. korpus: Travnik

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je "Zlatni ljiljan", koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Redakcija portala Novum upućuje iskrenu čestitku:

"Svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine,
 kao i svim istinskim patriotama želimo sretan 15. april – Dan Armije RBiH, historijski dan i praznik za sve njene građane" .

Novum.ba

Vezano: