Naučite vaše dijete da zavoli povrće

Veliki broj roditelja se pita na koji način se izboriti sa djetetom koje ne voli povrće? Portal ZdraviJa je istražila šta to stručnjaci savjetuju kako da kao roditelj pomognete djetetu da zavoli povrće. Većina djece će se samo namrštiti kada vidi povrće i odgurnuti ga sa stola. To je klasična dječija reakcija. Evo šta može pomoći kako bi vaš mališan sljedeći put kada mu ponudite, rado pojeo povrće iz svog tanjira.

Crtani filmovi kao pomoć

Poznato je koliko je povrće zdravo za rast i razvoj organizma, pa bi unos “zeleniša” trebao da se podrazumijeva. Stručnjaci savjetuju da kao roditelj pomognete djetetu da lakše, ljepše i brže zavoli da jede povrće.

Stavite obrok ispred njega, ali nikako ga ne forsirajte da ga pojede. Tako ćete ga u startu odbiti. Samo mu lijepo ponudite i objasnite da je povrće zdravo, da će od njega biti jak i snažan kao lik iz crtanog filma kojeg voli.

Pijaca i bašta

Stručnjaci savjetuju da djecu često vodite na pijacu ili u prodavnicu da zajedno kupite namirnice, da ih uključite u spremanje hrane ili, ako imate bašticu, u zalivanje povrća. Na taj način ćete ga zainteresovati.

Sokovi i smutiji

Dobar način da vaše dijete jede zdravo povrće je da mu napravite sok ili smuti, koji ćete “zamaskirati” slatkim okusom nekog voća.

Budite strpljivi

Roditelji trebaju i da se potrude oko jela tako što će ga ukrasiti “smajlijem” od peršuna i mrkve ili nekom simpatičnom porukom ispisanom od svježeg povrća. Uvijek možete i da “prevarite” dijete, pa da mu ponudite pljeskavice ili pitu koja izgleda kao da je od mesa, ali je zapravo sadržaj povrtni.

Najvažnije od svega je da imate dovoljno strpljenja i da ne odustajete sve dok dijete ne počne da unosi dovoljnu količinu zdravih namirnica. Inspiraciju možete potražiti i na Instagramu gdje je dosta profila mama koje svojim mališanima prave zanimljive kreacije od zdravih namirnica. Jedna od njih je i Ignjatova i Ognjenina mama sa kojom smo napravili i zanimljiv intervju, koji možete pročitati na ovom linku.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima barem malo pomogli da pustite mašti na volju, a kada je u pitanju kreiranje zdravih povrtnih zalogaja u obrocima vaših mališana.

 

Novum.ba

Vezano: